
Ryż i mięso mielone mogą zrobić bardzo smaczną zapiekankę. Przepis jest zaskakująco prosty i spodoba się nawet początkującym kucharzom. Ugotuj ryż specjalnie do tego dania lub użyj resztek wczorajszej owsianki.
Składniki
- ryż (gotowane) – 300 g
- mięso mielone - 400 g
- ser (solidny) – 150 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 1 szkło
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie, ugniatając grudki szpatułką.

Gotowe mięso mielone sól, pieprz i dobrze wymieszaj.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i ciepłym mlekiem.

W wysmarowanej formie ułóż połowę ryżu.

Ułóż równomierną warstwę mięsa mielonego na wierzchu.

Przykryj pozostałym ryżem, przykryj mieszanką jajeczno-mleczną i posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy