dania główne 22.01.2022

klasyczny przepis na kaszę gryczaną

25 min
4 porcje
Klasyczny przepis na kaszę gryczaną
0

Przygotowanie naprawdę pysznej kaszy gryczanej jest bardzo proste. Wystarczy dobrze spłukać płatki, dokładnie zachować proporcje i dokładnie śledzić proces gotowania. Na koniec owinąć patelnię owsianką ciepłym ręcznikiem!

Składniki

  • gryka - 200 g
  • woda - 400 ml
  • masło - 60 g
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kilka razy umyj kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Ma to na celu usunięcie gruzu i kurzu.

Klasyczny przepis na kaszę gryczaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zagotuj wodę, dodaj sól i umytą kaszę gryczaną.

Klasyczny przepis na kaszę gryczaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Gotuj przez 12-15 minut na małym ogniu. Lepiej nie przykryć całkowicie garnka pokrywką.

Klasyczny przepis na kaszę gryczaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Owinąć patelnię ciepłym ręcznikiem przez 20 minut.

Klasyczny przepis na kaszę gryczaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy