Przygotowanie naprawdę pysznej kaszy gryczanej jest bardzo proste. Wystarczy dobrze spłukać płatki, dokładnie zachować proporcje i dokładnie śledzić proces gotowania. Na koniec owinąć patelnię owsianką ciepłym ręcznikiem!
Składniki
- gryka - 200 g
- woda - 400 ml
- masło - 60 g
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kilka razy umyj kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Ma to na celu usunięcie gruzu i kurzu.
Zagotuj wodę, dodaj sól i umytą kaszę gryczaną.
Gotuj przez 12-15 minut na małym ogniu. Lepiej nie przykryć całkowicie garnka pokrywką.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Owinąć patelnię ciepłym ręcznikiem przez 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy