Wierz lub nie, ale w powolnej kuchence możesz ugotować smażonego kurczaka w całości. Oczywiście urządzenie powinno mieć określoną objętość,a szczególnie duży kurczak nie będzie działał. Ale ogólnie okazuje się, że nie jest gorszy niż popularna opcja w piekarniku.
Składniki
- kurczak (średni) – 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, dokładnie przetrzyj zmielonym pieprzem i solą ze wszystkich stron.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia". Posmaruj dno i boki miski olejem za pomocą silikonowego pędzla.
Ostrożnie włóż kurczaka do wolnowaru, piersią do dołu. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 20 minut.
Otwórz pokrywkę, Odwróć kurczaka na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
Wyłącz powolną kuchenkę i nie wyjmuj ptaka przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy