Przygotowałeś się do gotowania kotletów? Odłóż patelnię na bok, dziś upieczemy je w piekarniku! Ta metoda od dawna jest używana przez wiele gospodyń domowych. Kotlety są soczyste, bardzo piękne i nie tak smażone jak zwykle!
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, dokładnie osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Połącz sól, przyprawy, sos sojowy, olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posmaruj kotlety powstałą mieszanką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy