dania główne 03.03.2022

żeberka wieprzowe zapiekane w sosie miodowo-sojowym

2 godz. 0 min.
4 porcje
Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo
0

Gotowanie pysznych żeberek wieprzowych w piekarniku nie jest trudne. Istnieje wiele przepisów na to danie i każda gospodyni domowa może wybrać według własnego gustu. Bardzo podoba mi się Wersja z sosem miodowo-sojowym. Spróbuj, może też stanie się Twoim ulubionym.

Składniki

na żeberka:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij folie i nadmiar tłuszczu.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pocierać ze wszystkich stron solą i mielonym liściem laurowym.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Posmaruj żeberka powstałą mieszanką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią i piecz przez 1-1,5 godziny. Czas może się różnić w zależności od grubości żeber i funkcji piekarnika.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ostrożnie ułóż gotowe żeberka na drewnianej desce i pokrój.

Żeberka wieprzowe pieczone w sosie miodowo: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy