Gotowanie pysznych żeberek wieprzowych w piekarniku nie jest trudne. Istnieje wiele przepisów na to danie i każda gospodyni domowa może wybrać według własnego gustu. Bardzo podoba mi się Wersja z sosem miodowo-sojowym. Spróbuj, może też stanie się Twoim ulubionym.
Składniki
na żeberka:
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- sól (duży) – 2 łyżeczka
do sosu:
- miód (płynny) – 2 art.
- sos sojowy - 50 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij folie i nadmiar tłuszczu.
Pocierać ze wszystkich stron solą i mielonym liściem laurowym.
Połącz sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Posmaruj żeberka powstałą mieszanką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią i piecz przez 1-1,5 godziny. Czas może się różnić w zależności od grubości żeber i funkcji piekarnika.
Ostrożnie ułóż gotowe żeberka na drewnianej desce i pokrój.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy