pieczenie 22.01.2022

placki z ryżem i pieczarkami

2 godz. 0 min.
12 porcji
Placki z ryżem i pieczarkami
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

W naszej rodzinie paszteciki są po prostu uwielbiane. Są spożywane zamiast chleba, podczas oglądania telewizji i często zabierane na przekąskę. W związku z tym często trzeba gotować. Zawsze staram się robić różne nadzienia. Ostatnio gotowałem placki z ryżem i pieczarkami. Wszystkim się podobało.

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • mleko (ciepły) – 1 szkło
  • świeże drożdże - 20 g
  • masło - 60 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
do nadzienia:
  • ryż (gotowane) – 1 szklanka
  • pieczarki - 250 g
  • cebula - 1 rzecz
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.

Przykryj ręcznikiem i odłóż na 10 minut w ciepłe miejsce.

W szerokiej misce połącz przesianą mąkę, stopione masło, sól i pozostały cukier.

Wlać ciasto i zagnieść miękkie ciasto.

Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Wyłącz ogień, dodaj ryż, mielony pieprz, sól i dobrze wymieszaj.

Lekko zmiażdż ciasto, podziel na 12 identycznych części.

Nadaj każdemu kawałkowi kształt płaskiej tortilli.

Rozłóż trochę nadzienia i mocno przyklej krawędzie.

Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, ułóż placki i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.

Piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy