W naszej rodzinie paszteciki są po prostu uwielbiane. Są spożywane zamiast chleba, podczas oglądania telewizji i często zabierane na przekąskę. W związku z tym często trzeba gotować. Zawsze staram się robić różne nadzienia. Ostatnio gotowałem placki z ryżem i pieczarkami. Wszystkim się podobało.
Składniki
- mąka - 500 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- świeże drożdże - 20 g
- masło - 60 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Przykryj ręcznikiem i odłóż na 10 minut w ciepłe miejsce.
W szerokiej misce połącz przesianą mąkę, stopione masło, sól i pozostały cukier.
Wlać ciasto i zagnieść miękkie ciasto.
Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Wyłącz ogień, dodaj ryż, mielony pieprz, sól i dobrze wymieszaj.
Lekko zmiażdż ciasto, podziel na 12 identycznych części.
Nadaj każdemu kawałkowi kształt płaskiej tortilli.
Rozłóż trochę nadzienia i mocno przyklej krawędzie.
Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, ułóż placki i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.
Piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.