Dobre są takie ptysie z owocami i kremem, ponieważ nadzienie może być w rzeczywistości absolutnie dowolne. Proponuję spróbować mandarynek, winogron i ananasów w puszkach. To wspaniałe połączenie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- mandarynki - 4 kawałki
- Winogrona - 100 g
- ananas (puszka) – 80 g
- cukier - 100 g
- mąka - 25 g
- mleko - 250 ml
- masło - 20 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozwałkuj ciasto, pokrój w kwadraty, cofnij się o centymetr od każdej krawędzi i wykonaj cięcia, nie docierając trochę do rogów.
Przesuń krawędzie w przeciwnych kierunkach, aby uzyskać coś w rodzaju diamentowego kosza z bokami, jak na zdjęciu.
W przypadku kremu połącz cukier, mąkę i jajko bezpośrednio w rondlu. Dodaj mleko i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
Zdejmij krem z ognia, dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj, aż będzie gładkie.
Napełnij kosze ciasta kremem i posyp owocami.
Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni.