pieczenie 22.01.2022

ptysie z owocami i kremem

45 min
4 porcje
Ptysie z owocami i kremem
wideonet, stock.adobe.com
0

Dobre są takie ptysie z owocami i kremem, ponieważ nadzienie może być w rzeczywistości absolutnie dowolne. Proponuję spróbować mandarynek, winogron i ananasów w puszkach. To wspaniałe połączenie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

dla ptysiów:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozwałkuj ciasto, pokrój w kwadraty, cofnij się o centymetr od każdej krawędzi i wykonaj cięcia, nie docierając trochę do rogów.

Przesuń krawędzie w przeciwnych kierunkach, aby uzyskać coś w rodzaju diamentowego kosza z bokami, jak na zdjęciu.

W przypadku kremu połącz cukier, mąkę i jajko bezpośrednio w rondlu. Dodaj mleko i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

Zdejmij krem z ognia, dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj, aż będzie gładkie.

Napełnij kosze ciasta kremem i posyp owocami.

Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy