cukinia z pomidorami na zimę

50 min
11 puszek po 0,5 l
Cukinia z pomidorami na zimę
Alena, stock.adobe.com
0

Przystawka z cukinii z pomidorami, przygotowana w szczycie sezonu warzywnego, może być używana zimą jako dodatek, a także jako dodatkowy składnik każdego gulaszu, czy to pieczeni, czy gulaszu. Okazuje się smaczny i satysfakcjonujący, poza tym w przepisie nie ma octu!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój w drobną kostkę. Papryczki chili obierz z nasion i drobno posiekaj.

Cukinię pokrój w plastry o grubości nie większej niż 5-8 mm.Jeśli używasz okazów dość dużych, przetnij kółka na pół.

Smażyć drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek na rozgrzanym oleju roślinnym.

Na patelni dodaj przygotowane pomidory, cukinię i chili do smażonych warzyw. Dodaj sól, cukier, mielony pieprz, dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dusić obrabiany przedmiot przez 30-40 minut.

Gotującą się sałatkę z cukinii i pomidorów zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu (można go również przechowywać w lodówce).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy