Przystawka z cukinii z pomidorami, przygotowana w szczycie sezonu warzywnego, może być używana zimą jako dodatek, a także jako dodatkowy składnik każdego gulaszu, czy to pieczeni, czy gulaszu. Okazuje się smaczny i satysfakcjonujący, poza tym w przepisie nie ma octu!
Składniki
- cukinia - 3,5 kg
- pomidory - 2 kg
- cebula - 3 szt.
- Chili - do smaku
- czosnek - 5 ząbki
- mielona czerwona papryka - 1 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- cukier - 120 g
- Sol - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój w drobną kostkę. Papryczki chili obierz z nasion i drobno posiekaj.
Cukinię pokrój w plastry o grubości nie większej niż 5-8 mm.Jeśli używasz okazów dość dużych, przetnij kółka na pół.
Smażyć drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek na rozgrzanym oleju roślinnym.
Na patelni dodaj przygotowane pomidory, cukinię i chili do smażonych warzyw. Dodaj sól, cukier, mielony pieprz, dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dusić obrabiany przedmiot przez 30-40 minut.
Gotującą się sałatkę z cukinii i pomidorów zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu (można go również przechowywać w lodówce).