marynowana kapusta w kawałkach instant

24 godz. 0 min.
1 słoik
Kapusta marynowana w kawałkach szybkiego gotowania
irina, stock.adobe.com
0

Kapusta przygotowana na zimę musi być obecna na półkach w spiżarni! Tak się stało od niepamiętnych czasów, ponieważ jest sycący, smaczny, bardzo zdrowy i opłacalny. Chcę podzielić się przepisem na marynowaną kapustę instant.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • marchew - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • ostra czerwona papryka (opcjonalnie) – 1/2 szt.
  • liść laurowy - 1 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – do smaku
  • woda - 750 ml
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (9%) – 3 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kapustę na duże kawałki.

Obierz, posiekaj lub zetrzyj marchewki.

W misce połącz przygotowane warzywa, dodaj posiekany czosnek. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekaną ostrą paprykę, aby uzyskać pikantność. Dobrze wymieszaj i potrząśnij kapustą rękami, aby sok zaczął się wydzielać.

Zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i olej roślinny. Gotuj przez 1-2 minuty, następnie wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.

Włóż kapustę do wcześniej wysterylizowanego słoika, dobrze ubijając, zalej wrzącą marynatą. Zamknij słoik pokrywką, ostudź i wyślij do lodówki na jeden dzień. Kapusta instant może być przechowywana przez długi czas w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy