Kapusta przygotowana na zimę musi być obecna na półkach w spiżarni! Tak się stało od niepamiętnych czasów, ponieważ jest sycący, smaczny, bardzo zdrowy i opłacalny. Chcę podzielić się przepisem na marynowaną kapustę instant.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka (opcjonalnie) – 1/2 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- woda - 750 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę na duże kawałki.
Obierz, posiekaj lub zetrzyj marchewki.
W misce połącz przygotowane warzywa, dodaj posiekany czosnek. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekaną ostrą paprykę, aby uzyskać pikantność. Dobrze wymieszaj i potrząśnij kapustą rękami, aby sok zaczął się wydzielać.
Zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i olej roślinny. Gotuj przez 1-2 minuty, następnie wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.
Włóż kapustę do wcześniej wysterylizowanego słoika, dobrze ubijając, zalej wrzącą marynatą. Zamknij słoik pokrywką, ostudź i wyślij do lodówki na jeden dzień. Kapusta instant może być przechowywana przez długi czas w chłodnym, ciemnym miejscu.