lecho z przerośniętych ogórków na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Lecho z przerośniętych ogórków na zimę
chudo2307, stock.adobe.com
0

Wszyscy mieszkańcy lata i miłośnicy zimowych zbiorów w niepełnym wymiarze godzin prędzej czy później stają przed problemem, gdzie umieścić przerośnięte ogórki. Samo konserwowanie ich w całości jest bez smaku, ponieważ nigdy nie będą chrupiące. Ale świetnie nadają się do sałatek lub na przykład do takiego lecho.

Składniki

  • ogórki (przerośnięte) – 1 kg
  • pomidory - 500 g
  • papryka - 300 g
  • cukier - 90 g
  • sól - 10 g
  • Olej roślinny - 50 ml
  • czosnek - 4 ząbki
  • ocet - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel pomidory blenderem i zagotuj.

Dodaj masło, cukier i sól i gotuj przez 10 minut.

Pokrój ogórki w plasterki, a paprykę w paski.

Dodaj warzywa, mielony czosnek i ocet do pomidora.

Gotuj lecho przez kolejne 10-15 minut. Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy