półfabrykaty na zimę
12.04.2023
adjika z cukinii z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką
1 godz. 20 min.
10 porcji
Często robię sosy, eksperymentując ze smakami i nowymi składnikami. Tak kiedyś pojawił się przepis na adżiki z cukinii z koncentratem pomidorowym i ostrą papryką. Smak i aromat są niesamowite! Radzę i na pewno spróbować tego wspaniałego przepisu!
Składniki
- cukinia - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 500 g
- czosnek - 100 g
- Pasta pomidorowa - 250 g
- ocet - 120 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
- mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.
- cukier - 140 g
- sól - 90 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przepuść cukinię, ostrą paprykę i łuskaną cebulę przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko w głębokim rondlu, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i olej. Przykryj i odstaw na 30 do 40 minut.
Gotuj Adjikę na małym ogniu przez 1 godzinę.
Dodaj ocet, zmielony czarny pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Gotuj przez kolejne 3 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy