Wypróbuj w tym roku coś nowego: zrób dżem morelowy z pomarańczą i cytryną. Jasny cytrusowy aromat w połączeniu z delikatną kwaskowatością i słodyczą morela to poezja sztuki kulinarnej!
Składniki
- morele - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cytryna - 3 kawałki
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki i obierz.
Obierz cytryny i podziel na kliny.
Drobno posiekaj pomarańcze ze skórką.
Przepuść morele i cytryny przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Gotuj przez 2 minuty i dodaj pomarańcze.
Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy