Kukurydza w puszkach jest bardzo wygodna do późniejszego wykorzystania w sałatkach i innych potrawach. Ale czasami chcę czegoś nowego i przy tej okazji spieszę się, aby podzielić się z Tobą ulubionym przepisem na kukurydzę na kolbie.
Składniki
- kukurydza (obrane kolby) – 1.2 kg
- woda - 1 L
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Małe kolby można pozostawić w całości, a zwykłe kolby można dowolnie pokroić.
Ugotuj kukurydzę do miękkości, wrzuć do durszlaka i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól, cukier i ocet. i ponownie zagotuj.
Napełnij z powrotem i zwiń kukurydzę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy