dżem na zimę z dyni

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem na zimę z dyni
pavelkant, stock.adobe.com
0

Jest mnóstwo przepisów na dżemy i dżemy z dyni, a dziś chcę podzielić się moim ulubionym. Ten gęsty dżem jest uwielbiany przez dzieci, ponieważ można go jeść bezpośrednio łyżką. A ja lubię dodawać go do nadzienia do pasztecików.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię ze skórki i nasion i pokrój w drobną kostkę.

Złóż do pojemnika z grubym dnem, przykryj cukrem i dodaj wodę.

Dodaj tam kwas cytrynowy, umieść dynię na kuchence i zagotuj.

Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy dynia będzie całkowicie miękka, zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka i dodaj cynamon.

Gotuj wszystko razem jeszcze raz przez około 20 minut – do pożądanej konsystencji.

Podawaj dżem dyniowy w miseczkach lub zwiń w słoikach na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy