Jest mnóstwo przepisów na dżemy i dżemy z dyni, a dziś chcę podzielić się moim ulubionym. Ten gęsty dżem jest uwielbiany przez dzieci, ponieważ można go jeść bezpośrednio łyżką. A ja lubię dodawać go do nadzienia do pasztecików.
Składniki
- Dynia - 700 g
- cukier - 450 g
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
- woda - 50 ml
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię ze skórki i nasion i pokrój w drobną kostkę.
Złóż do pojemnika z grubym dnem, przykryj cukrem i dodaj wodę.
Dodaj tam kwas cytrynowy, umieść dynię na kuchence i zagotuj.
Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy dynia będzie całkowicie miękka, zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka i dodaj cynamon.
Gotuj wszystko razem jeszcze raz przez około 20 minut – do pożądanej konsystencji.
Podawaj dżem dyniowy w miseczkach lub zwiń w słoikach na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy