ogórki z pokrzywą na zimę

50 min
1 porcja
Ogórki z pokrzywą na zimę
Irina Starikova, stock.adobe.com
0

Chrupiące ogórki konserwowe są częstym gościem na naszych stołach, szczególnie zimą. Oferuję ciekawy przepis na domowe ogórki z pokrzywą - dla tych, którzy lubią ostrzej. Czas uzupełnić spiżarnię ciekawymi półfabrykatami!

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • cebula - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • pokrzywa (liście) – 5 szt.
  • sól - 2 art.
  • cukier - 4 art.
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • woda - 3 l
  • ocet (9%) – 120 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cebulę, czosnek, marchewkę opłucz, obierz i pokrój losowo. Umyj liście pokrzywy i lekko osusz. Na dnie wysterylizowanych słoików ułóż pokrzywy i przygotowane warzywa.

Dobrze umyj ogórki i ubijając, napełnij nimi słoiki.

Zagotuj wodę, zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól, cukier i pieprz i ugotuj marynatę. Na koniec wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Wlej ogórki do słoików wrzącą marynatą, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu. Ilość składników jest wskazana na 1 trzylitrowy słoik, ale bardziej lubię trzy słoiki o pojemności 1 litra - jak dla mnie, jest to wygodniejsze w użyciu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy