Chrupiące ogórki konserwowe są częstym gościem na naszych stołach, szczególnie zimą. Oferuję ciekawy przepis na domowe ogórki z pokrzywą - dla tych, którzy lubią ostrzej. Czas uzupełnić spiżarnię ciekawymi półfabrykatami!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę, czosnek, marchewkę opłucz, obierz i pokrój losowo. Umyj liście pokrzywy i lekko osusz. Na dnie wysterylizowanych słoików ułóż pokrzywy i przygotowane warzywa.
Dobrze umyj ogórki i ubijając, napełnij nimi słoiki.
Zagotuj wodę, zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól, cukier i pieprz i ugotuj marynatę. Na koniec wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Wlej ogórki do słoików wrzącą marynatą, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu. Ilość składników jest wskazana na 1 trzylitrowy słoik, ale bardziej lubię trzy słoiki o pojemności 1 litra - jak dla mnie, jest to wygodniejsze w użyciu.