marynowany czosnek

30 min
3 porcje
Czosnek marynowany
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Czosnek można przygotować na różne sposoby-a oto jedna z opcji, która mi się podoba. Marynowane goździki zachwycą zimą. Można je podawać jako osobną przekąskę, dodawać do bułek,sałatek, do warzyw - gdziekolwiek jesteś!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz czosnek, dokładnie spłucz i odetnij wszelkie uszkodzone i zielonkawe krawędzie.

W małych wysterylizowanych słoikach ładnie ułóż liście porzeczki, pietruszkę, rozmaryn i posiekaną ostrą paprykę.

Ułóż ząbki czosnku na wierzchu, delikatnie rozprowadzając wszystko na słoiku.

Zalej czosnek wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 5-7 minut.

Odcedź, dodaj kolejne 0.5 szklanki wrzącej wody, pieprzu, goździków, liści laurowych i zagotuj.

Dodaj sól i cukier do marynaty, a po kilku minutach ocet.

Wszystko dobrze wymieszaj, wlej czosnek i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy