Czosnek można przygotować na różne sposoby-a oto jedna z opcji, która mi się podoba. Marynowane goździki zachwycą zimą. Można je podawać jako osobną przekąskę, dodawać do bułek,sałatek, do warzyw - gdziekolwiek jesteś!
Składniki
- czosnek - 500 g
- liście porzeczki - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 0.5 strąk
- pietruszka - 4 gałązki
- rozmaryn - 2 gałązki
- woda - 500 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet (9%) – 3 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie (groszek) – 6 sztuk
- czarny pieprz (groszek) – 10 sztuk
- Goździk - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czosnek, dokładnie spłucz i odetnij wszelkie uszkodzone i zielonkawe krawędzie.
W małych wysterylizowanych słoikach ładnie ułóż liście porzeczki, pietruszkę, rozmaryn i posiekaną ostrą paprykę.
Ułóż ząbki czosnku na wierzchu, delikatnie rozprowadzając wszystko na słoiku.
Zalej czosnek wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 5-7 minut.
Odcedź, dodaj kolejne 0.5 szklanki wrzącej wody, pieprzu, goździków, liści laurowych i zagotuj.
Dodaj sól i cukier do marynaty, a po kilku minutach ocet.
Wszystko dobrze wymieszaj, wlej czosnek i zwiń słoiki.