sos z aronii do mięsa na zimę

30 min
4 porcje
Sos z aronii do mięsa na zimę
Nastya, stock.adobe.com
0

Sos z aronii jest tak wszechstronny, że idealnie nadaje się do dań mięsnych, drobiowych i rybnych. Przygotuj taki pikantny sos według mojego prostego przepisu w sezonie zbierania jagód. Z tych składników wychodzi mi nieco ponad litr gotowego sosu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody aronii, opłucz i wrzuć do durszlaka. Przełóż suszone jagody przez maszynę do mięsa.

Obierz czosnek. Usuń nasiona z ostrej papryki, pokrój strąk na kawałki.

Przygotowany czosnek i ostra papryka również przechodzą przez maszynkę do mięsa, połącz z masą jagodową.

Dodaj cukier, sól i resztę przypraw z listy, a także ocet 9%. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Włóż gotowy sos z aronii do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń. Pamiętaj, aby przechowywać słoiki z sosem w lodówce, ale nie dłużej niż sześć miesięcy.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy