Sos z aronii jest tak wszechstronny, że idealnie nadaje się do dań mięsnych, drobiowych i rybnych. Przygotuj taki pikantny sos według mojego prostego przepisu w sezonie zbierania jagód. Z tych składników wychodzi mi nieco ponad litr gotowego sosu.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- cukier - 1 szkło
- sól - 2 art.
- czosnek - 2 głowice
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- chmiel-suneli - 1 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- ocet (9%) – 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody aronii, opłucz i wrzuć do durszlaka. Przełóż suszone jagody przez maszynę do mięsa.
Obierz czosnek. Usuń nasiona z ostrej papryki, pokrój strąk na kawałki.
Przygotowany czosnek i ostra papryka również przechodzą przez maszynkę do mięsa, połącz z masą jagodową.
Dodaj cukier, sól i resztę przypraw z listy, a także ocet 9%. Dobrze wymieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Włóż gotowy sos z aronii do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń. Pamiętaj, aby przechowywać słoiki z sosem w lodówce, ale nie dłużej niż sześć miesięcy.