Wielu ogranicza się do owsianki z dyni, ale ze zdrowego warzywa można zrobić tak wiele! Na przykład pyszne naleśniki. Podawaj je z miodem, kwaśną śmietaną lub dżemem, a będą stanowić poważną konkurencję nawet dla wykwintnych deserów!
Składniki
- Dynia - 400 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 1 szklanka
- kefir (ciepły) – 180 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier puder - pół szklanki
- brązowy cukier - 1 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- Sol - na czubku noża
- masło (do smażenia) – 80 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w kostkę i umieść na głębokiej patelni.
Dodaj wodę, brązowy cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Rozgnieć dynię za pomocą tłuczka do stanu puree.
Połącz ciepły kefir, lekko ubite jajka, cukier puder i sól.
Dodaj masę dyniową, mąkę, mielony cynamon i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.
Roztop masło na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy