dania główne 01.02.2022

skrzydełka z kurczaka zapiekane w chrupiącej panierce

50 min
6 porcji
Skrzydełka z kurczaka zapiekane w chrupiącej panierce
Alexandr Milodan, stock.adobe.com
0

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie takiego dania jest trudne. Ale w rzeczywistości tak nie jest. Nawet początkujący kucharz może upiec przepyszne skrzydła. Kluczową rolę odgrywa tutaj gęstość ciasta. Powinien dobrze trzymać się skrzydeł.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.

Posyp skrzydełka solą, mielonym pieprzem, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.

Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i kwaśną śmietaną.

Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być grube.

Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta, aż będą kruche.

Wymieszaj płatki z papryką i wlej na szeroki talerz.

Zanurz każdy kawałek skrzydeł w gęstym cieście, a następnie zwiń w kruszonkę kukurydzianą z papryką.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Od czasu do czasu skrzydła należy odwracać.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy