Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie takiego dania jest trudne. Ale w rzeczywistości tak nie jest. Nawet początkujący kucharz może upiec przepyszne skrzydła. Kluczową rolę odgrywa tutaj gęstość ciasta. Powinien dobrze trzymać się skrzydeł.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 1 art.
- płatki kukurydziane (niesłodzone) – 2 szklanki
- mąka - 3 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Posyp skrzydełka solą, mielonym pieprzem, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i kwaśną śmietaną.
Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być grube.
Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta, aż będą kruche.
Wymieszaj płatki z papryką i wlej na szeroki talerz.
Zanurz każdy kawałek skrzydeł w gęstym cieście, a następnie zwiń w kruszonkę kukurydzianą z papryką.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Od czasu do czasu skrzydła należy odwracać.