dania główne 21.02.2022

Dolma w powolnej kuchence

1 godz. 30 min.
8 porcji
Dolma w powolnej kuchence
Alex, stock.adobe.com
0

Przygotowałeś się do gotowania dolmy? Bądź cierpliwy, ponieważ proces zwijania nadzienia w liście jest dość długi. Oblicz wymagany czas, włącz ulubioną serię i zabierz się do pracy. Aby danie było soczyste, lepiej użyć powolnej kuchenki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz i zalej gorącą wodą przez 10-15 minut.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Aktywuj tryb "smażenia" i dobrze rozgrzej olej.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, sól i mielony pieprz.

Wyhoduj liść winogron na desce, połóż trochę nadzienia na środku, wsuń boki do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.

Przykryj spód miski multicookera liśćmi winogron, rozłóż dolmę i wlej gorący bulion.

Dodaj sól i mielony pieprz do smaku, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie"na 40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy