Przygotowałeś się do gotowania dolmy? Bądź cierpliwy, ponieważ proces zwijania nadzienia w liście jest dość długi. Oblicz wymagany czas, włącz ulubioną serię i zabierz się do pracy. Aby danie było soczyste, lepiej użyć powolnej kuchenki.
Składniki
- liście winogron (marynowane) – 50 sztuk
- mięso mielone - 400 g
- ryż na parze - 1,5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i zalej gorącą wodą przez 10-15 minut.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Aktywuj tryb "smażenia" i dobrze rozgrzej olej.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, sól i mielony pieprz.
Wyhoduj liść winogron na desce, połóż trochę nadzienia na środku, wsuń boki do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
Przykryj spód miski multicookera liśćmi winogron, rozłóż dolmę i wlej gorący bulion.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie"na 40 minut.