półfabrykaty na zimę
12.04.2023
dżem śliwkowy bez pestek z orzechami włoskimi i cynamonem
45 min
4 porcje
Dzisiaj podzielę się moim ulubionym przepisem na dżem śliwkowy bez pestek. Aby było jaśniejsze i bardziej zróżnicowane, powiem Ci, jak gotować z orzechami włoskimi i cynamonem. Ten deser jest nie tylko bardzo smaczny, ale także całkiem zdrowy.
Składniki
- śliwki - 1.5 kg
- cukier - 1 kg
- orzechy włoskie - 200 g
- Skórka z cytryny - 1 art.
- sok z cytryny - 30 ml
- mielony cynamon - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki, pokrój w kliny i przykryj cukrem.
Pozostaw na kilka godzin, a następnie zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj posiekane orzechy i resztę składników. Jeśli orzechy są surowe, najpierw osusz je na suchej patelni.
Gotuj dżem przez kolejne 15 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy