Wódka, a dokładniej alkohol – to kolejny świetny środek konserwujący. Ogórki pozostają soczyste i chrupiące, zachowują piękny kolor i doskonale uzupełniają nawet świąteczny stół. Jednocześnie sam alkohol w przepisie jest minimum.
Składniki
- ogórki - 500 g
- woda - 0.5 L
- czosnek - 1 ząbek
- liść laurowy - 1 rzecz
- koperek (nasiona) – 1 łyżeczka
- liście wiśni - 1 rzecz
- liście porzeczki - 1 rzecz
- sól - 1 art.
- wódka - 25 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, odetnij końcówki.
Włóż do wysterylizowanego słoika wszystkie przyprawy i dodatki z wyjątkiem soli i wódki. Mocno ułóż ogórki.
Dodaj sól i zalej ogórki zimną wodą. Przykryj i pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
Odcedź solankę, gotuj przez 3 minuty i wlej z powrotem do słoika. Dodaj wódkę i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy