Dlaczego nie rozpieszczać rodziny egzotycznym daniem? Na przykład możesz zrobić oryginalną sałatkę z funchozy. To proste, smaczne i zdrowe. Jeśli nie lubisz specyficznego zapachu sosu rybnego, zastąp go Worcester lub soją.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- kalmary (gotowane) – 2 tusze
- krewetki (schłodzone) – 12 sztuk
- Ośmiornica (gotowane) – 100 g
- mielona wieprzowina - 100 g
- marchew - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- szczypiorek - 2 stem
- Olej roślinny - 1 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 3 art.
- sos rybny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5-7 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości.
Krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz muszle.
Pokrój ośmiornice, kalmary, ostrą paprykę, zieloną cebulę i marchewkę.
Połącz funchozę, owoce morza, mieloną wieprzowinę i warzywa.
Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sos rybny, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy