przekąski 07.07.2023

Shawarma z makrelą

40 min
2 porcje
Shawarma z makrelą
Dmitrij Skorina, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz niezwykłe kombinacje smaków, spróbuj zrobić shawarmę z makrelą. Ryba jest wstępnie cięta na filety i pieczona w piekarniku. Pamiętaj, aby doprawić go sokiem z cytryny lub limonki. Pomoże to rozjaśnić smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz makrelę, usuń głowę, ogon i płetwy.

Przeciąć na pół, wyjąć grzbiet i kości.

Połóż filety na wyłożonej blasze do pieczenia, posyp przyprawami i solą. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przenieś gotowy filet na deskę, skrop sokiem z cytryny i użyj widelca, aby oddzielić go od skóry.

Pokrój pomidory i obraną cebulę.

Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj majonezem.

Ułóż liść sałaty, dodaj filety z makreli, cebulę i pomidory.

Wsuń boki i dolną krawędź do wewnątrz, zwiń shawarmę.

Przyrumień gotową shawarmę na grillu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy