pikantne skrzydełka z kurczaka pieczone w chrupiącej panierce
Chcesz nauczyć się gotować popularne skrzydełka panierowane? Uwierz mi, to wcale nie jest trudne! Najważniejsze jest, aby ustawić cel i uzbroić się w cierpliwość. Część przypraw dodaję bezpośrednio do masy panierowanej. Tak smaczniejszy i piękniejszy.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- płatki kukurydziane (niesłodzone) – 200 g
- mąka - 2 art.
- Curry - 0,5 łyżeczka
- papryka (ostra) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka z kurczaka, dokładnie osusz i umieść w misce.
Dodaj zmielony pieprz, sól i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 1,5 godziny.
Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta, wymieszaj z papryką, curry i wlej na szeroki talerz.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i mąką.
Zanurz skrzydła w cieście, a następnie zawiń w panierkę.
Ułóż skrzydełka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
Ostrożnie odwróć skrzydełka na drugą stronę i piecz przez kolejne 15-20 minut.