Każda gospodyni ma swój przepis na służbie, który pomaga w szczególnych przypadkach. Dla mnie to rustykalny ziemniak z czosnkiem i ziołami. Jest prosty w przygotowaniu, a wynik zawsze okazuje się po prostu pyszny.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- czosnek - 4 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - 5 gałązki
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Dodaj zmielony pieprz, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Dobrze wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż ziemniaki tak, aby między kawałkami była niewielka przestrzeń.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Posyp gotowe ziemniaki drobno posiekaną natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy