dania główne
28.01.2022
kotlety wołowe z kaparami, ostrą papryką i serem w piekarniku
55 min
4 porcje
W tym przepisie kotlety są soczyste, miękkie i pikantne. Podawaj je z czymś neutralnym: gotowanymi ziemniakami, owsianką, makaronem lub sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli chodzi o wołowinę, lepiej jest użyć pieczonej wołowiny lub uda.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 500 g
- Ser Gouda - 150 g
- ostra czerwona papryka - pół
- kapary - 2 łyżeczka
- majonez - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij młotkiem z obu stron, posyp solą i pieprzem.
Ostra papryka obierz nasiona, opłucz i drobno posiekaj.
Zetrzyj twardy ser.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.
Posyp ostrą papryką, kaparami i serem.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy