Jakie mięso kupić na kebab? Niektórzy lubią łopatkę, inni bardziej lubią szynkę i żeberka. Wszystkie części tuszy są dobre na swój sposób, ale myślę, że najsmaczniejszy Kebab pochodzi z szyi wieprzowej. Spróbuj i przekonaj się sam!
Składniki
- szyjka wieprzowa - 2 kg
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- musztarda - 1 art.
- liść laurowy - 4 kawałki
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda mineralna - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną na pół godziny.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Obierz cebulę i posiekaj w blenderze.
Dodaj cebulę, olej, musztardę, przyprawy i sól do miski z mięsem. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 1 dzień.
Połóż mięso na szaszłykach i smaż na grillu przez 20 minut, obracając co 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy