W potrawach azjatyckich często używa się octu ryżowego. Różni się od zwykłego stołu brakiem nieprzyjemnego aromatu i słodkawym smakiem. Dzięki temu dodatkowi koreańskie marchewki są jeszcze bardziej soczyste i smaczne!
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- ocet ryżowy (biały) – 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 40 ml
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, ocet ryżowy, przyprawy i wymieszaj.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Wlej olej do marchewki, przecedzając przez sitko. Cebula nie jest potrzebna w przystawce.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Marchewki powinny stać w lodówce przez kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy