W spiżarni każdej gospodyni domowej musi być dżem z wiciokrzewu. Jest bardzo przydatny, bezpretensjonalny w przechowywaniu i prosty w przygotowaniu. Przepis dodaje trochę wody, ale jeśli jagody dają wystarczającą ilość soku, nie jest to konieczne.
Składniki
- wiciokrzew - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda (filtrowane) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wiciokrzew opłucz pod bieżącą wodą i wlej do głębokiego rondla.
Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 5-7 godzin.
Wlej wodę, umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.
Gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy