Ogórki solone na zimę w słoikach według tego przepisu niewiele różnią się od beczek, podczas gdy są przechowywane w mieszkaniu miejskim przez całą zimę. Proces gotowania nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku. Ogórki są pyszne i bardzo chrupiące.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 3 strąk
- koperek - 5 parasole
- korzeń chrzanu - opcjonalnie
- Chrzanów (liście) – 3 szt.
- liście dębu - 5 szt.
- liście wiśni - 15 szt.
- liście porzeczki (czarny) – 20 szt.
- woda - 5 l
- sól - 7,5 st. l. ze zjeżdżalnią
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz ogórki i warzywa. Pokrój duże liście na kawałki. Możesz użyć Nie wszystkich określonych przypraw, ale tylko tych, które zwykle bierzesz do tego rodzaju konserwacji (lista przypraw jest opcjonalna).
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Dzięki temu ogórki staną się bardziej chrupiące. Następnie spuść wodę i ponownie opłucz ogórki.
Pokrój korzeń chrzanu i ostrą paprykę na małe kawałki.
Na dnie pojemnika do solenia umieść warstwę liści i parasoli koperkowych, dodaj kawałki chrzanu i ostrej papryki. Na wierzch ułóż część ogórków. Napełnij pojemnik naprzemiennie warstwami zieleni i ogórków. Górna warstwa powinna składać się z liści.
W zimnej wodzie pitnej rozpuść sól. Zalej ogórki powstałą solanką, aby były całkowicie pokryte.
Przykryj pojemnik z półfabrykatem odpowiednią płytką i ustaw ucisk (mam trzylitrowy słoik z wodą). Pozostaw do solenia na 2-5 dni (czas solenia zależy od temperatury w pomieszczeniu: im cieplej, tym mniej czasu zajmie). Sprawdź gotowość ogórków pod kątem smaku.
Gdy ogórki są wystarczająco solone, odcedź solankę na patelni (nadal jej potrzebujemy). Usuń zioła i przyprawy, opłucz ogórki pod bieżącą wodą.
Wstępnie wysterylizowane trzylitrowe słoiki szczelnie napełnij ogórkami.
Doprowadź solankę do wrzenia i zagotuj ogórki w słoiku aż do góry. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10 minut.
Następnie wlej solankę ze słoików z powrotem do rondla i ponownie zagotuj. Zalej ogórki w słoikach do góry wrzącą solanką i zwiń. Odwróć puszki z półfabrykatem do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.