Tak jasna i spektakularna pieczona makrela nie wstydzi się podawać nawet na świątecznym stole. Dzięki poduszce warzywnej z grzybami zamienia się w kompletne danie główne z dodatkiem. Oczywiście możesz zmienić skład warzyw według własnego uznania. Podzielę się moją ulubioną opcją.
Składniki
- makrela - 3 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 200 g
- pieczarki - 250 g
- papryka - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 1-2 kawałki
- cukinia - 1 rzecz
- Zieleń - 3 gałązki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- przyprawy i przyprawy (dla ryb) – 1 CZ. l.
- papryka - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę i natrzyj solą, przyprawami i papryką ze wszystkich stron.
Wykonaj nacięcia po jednej stronie i włóż do nich plasterki cytryny i pomidorów.
Grubo posiekaj wszystkie warzywa z grzybami, dopraw do smaku i ułóż na dnie formy.
Ułóż rybę na wierzchu i skrop wszystko oliwą z oliwek.
Posyp ziołami i piecz przez 30 minut w 190 stopniach pod folią i kolejne 10-15 bez.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy