melon w puszkach na zimę bez sterylizacji

30 min
6 porcji
Melon w puszce na zimę bez sterylizacji
Viktoryia Kam, stock.adobe.com
0

Koniecznie wypróbuj ten przepis! Melon w puszkach można dodawać do deserów, wypieków i podawać jako samodzielne danie. Niewiele osób oprze się porcji tak aromatycznej uczty.

Składniki

  • Melon - 1 kg
  • cukier - 150 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój melona na pół, usuń nasiona i skórkę.

Pokrój na małe kawałki i umieść w przygotowanych słoikach.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 25-30 minut.

Odcedź do garnka, gotuj przez 3 minuty i ponownie wlej do słoików.

Po pół godzinie odcedź schłodzony syrop do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy