Ten przepis wykorzystuje dużo cukru i octu. Marynowanie ogórków w języku fińskim odbywa się na gorąco. Pokrojone warzywa są gotowane, a następnie układane w słoikach i zalewane gorącą marynatą. Możesz pobrać próbkę za miesiąc.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- papryka - 200 g
- cebula - 400 g
- czosnek - 50 g
- koperek - 3 parasolka
- liść laurowy - 3 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- ocet - 350 ml
- cukier - 400 g
- sól - 160 g
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę, czosnek i paprykę.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj przyprawy, parasole koperkowe, sól i cukier.
Dodaj warzywa i gotuj przez 2 minuty.
Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do słoików.
Do wrzącej marynaty dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy