jagody z cukrem na zimę

15 min
10 porcji
Jagody z cukrem na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Każdego roku, kiedy zaczyna się sezon jagodowy, wychodzę na rynek. Kupuję kilka kilogramów na raz. Trochę zamrażam, ale większość jagód gotuję z cukrem. Dżem okazuje się smaczny, nie rozgotowany i umiarkowanie słodki.

Składniki

  • Borówka - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz jagody i włóż do durszlaka drenaż.

Przenieś jagody do rondla, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Ustaw garnek na małym ogniu i zagotuj. Gotuj przez minutę, wyłącz i odłóż na bok do ostygnięcia.

Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 7-10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy