W skarbonce oryginalnych przepisów na sosy chcę dodać tę wersję tkemali. W przeciwieństwie do klasyki nie jest zrobiony ze śliwki lub śliwki wiśniowej, ale z czarnej porzeczki. Okazuje się trochę nietypowy, ale bardzo smaczny i oryginalny. Mówię więcej.
Składniki
- czarna porzeczka - 350 g
- cukier - 100 g
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- kolendra - 15 g
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej porzeczki wodą, gotuj przez 15 minut i zmiel blenderem.
Posiekaj zioła, chili i czosnek.
Wymieszaj wszystkie składniki dla tkemali.
Gotuj sos przez kolejne 10-15 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy