Uwielbiasz chrupiące ogórki na świątecznym stole? Następnie nie zapomnij zwinąć ogórków z pokrzywą latem. Ogórki według tego przepisu nie rozpadają się, zachowują swój kształt, są chrupiące i bardzo dobrze smakują.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- pokrzywa - 6 gałązki
- korzeń chrzanu - 2 kawałki
- sól - 3 art. l
- cukier - 1 art. l
- ocet (9%) – 4 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz ogórki, obierz czosnek i korzeń chrzanu.
Weź czyste słoiki, podziel składniki równo i ułóż liście pokrzywy, czosnek i chrzan na dnie słoika,
Zalej ogórki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut.
Odcedź do garnka. Dodaj sól, cukier i ocet do wody. Doprowadzić do wrzenia, zalać ogórki solanką i zwinąć. Wyślij do ostygnięcia, a następnie umieść w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy