Satsebeli jest integralną częścią kuchni gruzińskiej i jest szeroko stosowany jako sos, dip lub dodatek do różnych potraw. Wyróżnia się dużą ilością zieleni, która nadaje mu orzeźwiający smak. Dzisiaj przygotujemy sacebele z bazylią.
Składniki
- papryka - 1 kg
- bazylia - 1 pęczek
- marchew - 250 g
- pietruszka - 2 pęczek
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- czosnek - 250 g
- pomidory - 2 kg
- sól - 1.5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż wszystkie warzywa i czosnek przez maszynkę do mięsa.
Dusić masę przez około godzinę na małym ogniu.
Dodaj posiekane warzywa i pozostałe składniki.
Dusić sos przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy