Oryginalny przepis wykorzystuje matsoni i kolendrę. Zastąpiłem je kwaśną śmietaną i ziołami, które miałem w lodówce. W rezultacie mój SOS Tsakhton okazał się nie gorszy niż te, które próbowałem.
Składniki
- śmietana - 200 g
- Zieleń - 10 g
- czosnek - 3 ząbki
- orzechy włoskie - garść
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj przygotowane warzywa.
Wysuszyć orzechy na patelni i odsączyć z łuski.
Przenieś orzechy do miski blendera, dodaj obrany czosnek i posiekaj.
Wymieszaj śmietanę, zioła, przyprawy, sól i półfabrykat z orzechami.
Gotowy sos Tsachton powinien odstawić na 10 minut przed podaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy