Ciekawym sposobem na nadanie klasycznemu słodko-kwaśnemu tkemali bardziej pikantnych i pikantnych nut jest dodanie do niego niemego Adjiki. Możesz zmieniać ilość według własnego gustu. Oferuję ci moją ulubioną opcję jako bazę.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- cukier - 1 szkło
- sól - 0.5 art.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- pietruszka - 1 pęczek
- kolendra - 1 pęczek
- czosnek - 1 Głowa
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- Adjika - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i zmiel blenderem lub maszynką do mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Dodaj posiekaną paprykę, zioła i czosnek.
Gotuj tkemali przez kolejne 10 minut.
Dodaj przyprawy, gotuj sos jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy