Co zrobić, jeśli jesteś na PP i nie można zastąpić majonezu w przepisie? Jest wyjście: sam ugotuj" właściwy " majonez. Pamiętaj tylko, że nie zawiera konserwantów, co oznacza, że musisz go użyć natychmiast po ugotowaniu.
Składniki
- jaja kurze - 2 szt.
- oliwa z oliwek - 5 ml
- śmietana (15%) – 100 g
- sól - szczypta
- biały pieprz (mielony) – szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz. Oddziel żółtka, lekko zetrzyj widelcem i umieść w misce blendera.
Dodaj śmietanę i oliwę z oliwek do żółtek, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka. Domowy majonez PP jest gotowy! Podawaj majonez PP z ulubionymi potrawami lub do sosów sałatkowych.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy