sosy 05.06.2023

SOS borówkowy do mięsa

14 min
3 porcje
SOS borówkowy do mięsa
lenakorzh, stock.adobe.com
0

W kuchni skandynawskiej często podaje się sos borówkowy z mięsem. Jego bogaty smak doskonale uzupełnia suchą dziczyznę, cielęcinę i wołowinę. Korzeń imbiru nasyca pikantnością przyprawy. Jeśli zmniejszy się jego ilość, sos będzie mniej pikantny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomarańczę ze skórki i białych folii, podziel na plasterki.

Zmiel Borówki brusznice, pomarańczę i obrany imbir w blenderze.

Wymieszaj wszystko na głębokiej patelni, dodaj przyprawy i cukier. Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Dodaj koniak, sok z cytryny, masło i gotuj przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy