W kuchni skandynawskiej często podaje się sos borówkowy z mięsem. Jego bogaty smak doskonale uzupełnia suchą dziczyznę, cielęcinę i wołowinę. Korzeń imbiru nasyca pikantnością przyprawy. Jeśli zmniejszy się jego ilość, sos będzie mniej pikantny.
Składniki
- borówka brusznica - 300 g
- pomarańczowy (średni) – 1 rzecz
- imbir - 20 g
- sok z cytryny - 3 art.
- koniak - 2 art.
- masło - 30 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańczę ze skórki i białych folii, podziel na plasterki.
Zmiel Borówki brusznice, pomarańczę i obrany imbir w blenderze.
Wymieszaj wszystko na głębokiej patelni, dodaj przyprawy i cukier. Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Dodaj koniak, sok z cytryny, masło i gotuj przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy