sosy 03.02.2022

sos żurawinowy z rozmarynem i pomarańczami

30 min
4 porcje
Sos żurawinowy z rozmarynem i pomarańczami
nadianb, stock.adobe.com
0

Mięso drobiowe doskonale komponuje się z sosem żurawinowym. Słodko-kwaśna przyprawa nadaje świeże nuty, delikatnie podkreśla i uzupełnia. Nawet suchy filet z kurczaka natychmiast staje się soczysty. Spróbuj! To prawdziwy ratunek!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oparz pomarańczę wrzącą wodą i obierz.

Miąższ zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Pokrój połowę skórki na duże kawałki, usuń skórkę z pozostałej.

Opłucz jagody i umieść na głębokiej patelni.

Dodaj wodę, sok pomarańczowy, cukier i sól. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu.

Dodaj zmielony pieprz, rozmaryn, skórkę i duże kawałki skórki. Moczyć przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy