Mięso drobiowe doskonale komponuje się z sosem żurawinowym. Słodko-kwaśna przyprawa nadaje świeże nuty, delikatnie podkreśla i uzupełnia. Nawet suchy filet z kurczaka natychmiast staje się soczysty. Spróbuj! To prawdziwy ratunek!
Składniki
- żurawina - 500 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- rozmaryn - 5 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 3 art.
- sól - do smaku
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oparz pomarańczę wrzącą wodą i obierz.
Miąższ zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Pokrój połowę skórki na duże kawałki, usuń skórkę z pozostałej.
Opłucz jagody i umieść na głębokiej patelni.
Dodaj wodę, sok pomarańczowy, cukier i sól. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu.
Dodaj zmielony pieprz, rozmaryn, skórkę i duże kawałki skórki. Moczyć przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy