półfabrykaty na zimę
07.05.2023
solanka z kiszonej kapusty na zimę w słoikach
1 godz. 30 min.
8 porcji2
Kilka puszek solanki pomoże, gdy zimą chcesz czegoś solidnego, ale nie będzie czasu na gotowanie. Mam kilka różnych ulubionych przepisów, a jednym z nich jest taka solanka z kiszonej kapusty. Plusem jest to, że jego przygotowanie prawie nie wymaga wysiłku, chociaż wymaga czasu.
Składniki
- kapusta kiszona - 2 kg
- marchew - 1 kg
- ogórki kiszone - 5 sztuk
- cebula - 500 g
- Grzyby - 2 kg
- Olej roślinny - 500 ml
- sos pomidorowy - 1 szkło
- ocet - 0.5 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- sól - 2 garści
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko opłucz i wyciśnij kapustę.
Gotuj grzyby przez 15 minut we wrzącej wodzie i posiekaj.
Posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i zetrzyj ogórki.
Dusić kapustę w łyżce oleju przez 20 minut.
Dodaj pozostałe masło i wszystkie inne składniki.
Gotuj mieszankę przez około godzinę na małym ogniu i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy