półfabrykaty na zimę
20.04.2023
kawior z buraków z czosnkiem na zimę przez maszynę do mięsa
1 godz. 15 min.
4 porcje
Podczas gotowania kawioru warzywnego często używam buraków, które dodają nie tylko smaku, ale także jasności koloru. Czosnek nadaje kawiorowi przyjemną pikantność. A najlepsze jest to, że ten kawior można zrobić po prostu przez maszynę do mięsa – jest to bardzo wygodne i szybkie.
Składniki
- Burak - 2 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 200 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 70 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki, cebulę i marchewkę. Przełóż przez maszynę do mięsa.
Dodaj pomidora, olej, sól i cukier i zagotuj kawior.
Gotuj przez 45-50 minut na małym ogniu.
Dodaj zmiażdżony czosnek i ocet. Gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Zwiń kawior w sterylne słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy