keczup z suszonymi śliwkami i pomidorami na zimę

25 min
10 porcji
Keczup ze śliwkami i pomidorami na zimę
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Wyobraź sobie, jaką furorę zrobi domowy keczup ze śliwkami i pomidorami na świątecznym stole. Harmonijnie uzupełnia dania mięsne i rybne. Pamiętaj, aby przygotować kilka słoików tego pysznego sosu na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz suszone śliwki, zalej wrzątkiem i przykryj przez 15 minut.

Odcedź i osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym.

Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.

Dodaj suszone śliwki i włącz blender na kolejne 40 do 60 sekund.

Drobno posiekaj liście bazylii i obrany czosnek.

Połącz wszystkie półfabrykaty w dużym rondlu z grubym dnem.

Dodaj cukier, sól, przyprawy, olej i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Wlej gorący keczup do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy