Wyobraź sobie, jaką furorę zrobi domowy keczup ze śliwkami i pomidorami na świątecznym stole. Harmonijnie uzupełnia dania mięsne i rybne. Pamiętaj, aby przygotować kilka słoików tego pysznego sosu na zimę.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- suszone śliwki (bez pestek) – 200 g
- czosnek - 5 ząbki
- bazylia - 5 gałązki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki, zalej wrzątkiem i przykryj przez 15 minut.
Odcedź i osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym.
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Dodaj suszone śliwki i włącz blender na kolejne 40 do 60 sekund.
Drobno posiekaj liście bazylii i obrany czosnek.
Połącz wszystkie półfabrykaty w dużym rondlu z grubym dnem.
Dodaj cukier, sól, przyprawy, olej i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Wlej gorący keczup do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy