galaretka jabłkowa

40 min
10 porcji
Galaretka z jabłek
Madele, stock.adobe.com
0

Wśród różnych deserów wielu preferuje galaretkę. Można go przygotować z dowolnych owoców i jagód. Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na galaretkę jabłkową. W razie potrzeby uzupełnij go aromatycznym cynamonem lub wanilią.

Składniki

dla galaretki:
dla żelatyny:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok na 15 minut.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i obrać z pestek.

Umieść plasterki jabłka na patelni, przykryj wodą i gotuj przez 15 minut.

Zmiel powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie jednorodna.

Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Wyjmij patelnię z pieca, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Ułóż galaretkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy