Wśród różnych deserów wielu preferuje galaretkę. Można go przygotować z dowolnych owoców i jagód. Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na galaretkę jabłkową. W razie potrzeby uzupełnij go aromatycznym cynamonem lub wanilią.
Składniki
dla galaretki:
- jabłka - 3 kg
- cukier - 1,2 kg
- woda - 2 L
dla żelatyny:
- żelatyna - 25 g
- woda (gotowany) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok na 15 minut.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i obrać z pestek.
Umieść plasterki jabłka na patelni, przykryj wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmiel powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie jednorodna.
Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wyjmij patelnię z pieca, dodaj żelatynę i wymieszaj.
Ułóż galaretkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy