W wielu krajach sum jest uważany za przysmak. Chodzi o to, że zawiera wiele przydatnych elementów i praktycznie nie ma kości. Ugotujmy sum na grillu na ruszcie i przekonajmy się z własnego doświadczenia, jak smaczne i proste jest.
Składniki
- Sum - 2 kg
- Olej roślinny - 3 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój sum na steki, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp solą i przyprawami, skrop olejem roślinnym. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Połóż rybę na wysmarowanym ruszcie i smaż na grillu przez 15-20 minut, często obracając.
Połóż gotowy sum na talerzu i posyp sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy