dania główne 19.07.2023

sum na grillu na ruszcie

30 min
8 porcji
Sum na grillu na ruszcie
yaroshenko, stock.adobe.com
0

W wielu krajach sum jest uważany za przysmak. Chodzi o to, że zawiera wiele przydatnych elementów i praktycznie nie ma kości. Ugotujmy sum na grillu na ruszcie i przekonajmy się z własnego doświadczenia, jak smaczne i proste jest.

Składniki

  • Sum - 2 kg
  • Olej roślinny - 3 art.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój sum na steki, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Posyp solą i przyprawami, skrop olejem roślinnym. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Połóż rybę na wysmarowanym ruszcie i smaż na grillu przez 15-20 minut, często obracając.

Połóż gotowy sum na talerzu i posyp sokiem z cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy