Każda gospodyni ma przepis na ulubiony deser, który zawsze jej pomaga. Dla mnie taka jest śmietana z orzechami. Robię to w weekend i po prostu, gdy mam ochotę na coś słodkiego na herbatę. Spróbuj, może Ci się spodoba.
Składniki
- mąka - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 350 g
- orzechy włoskie - 100 g
- Migdał - garść
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- cukier - 4 art.
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy włoskie i migdały na patelni, posiekaj w blenderze.
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę, sodę, wanilinę i wymieszaj. Masa będzie się pienić i nieznacznie wzrośnie.
Dodaj przesianą mąkę, połowę orzechów i ponownie wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Ostudzić, wyjąć ciasto z formy i pokroić w poprzek na 2-3 identyczne części.
Odetnij" spód " ciasta, posiekaj i wymieszaj z pozostałymi orzechami.
Ubij śmietanę z cukrem i wanilią.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Posmaruj kremem na wierzchu i grubo posyp kruszonką z orzechami.