Pyszny domowy sernik można przygotować z absolutnie dowolnymi jagodami lub owocami. W tym tak niezwykła opcja, jak sernik z mandarynkami. Przygotowanie deseru jest proste, ale musisz wziąć pod uwagę kilka niuansów, o których opowiem dalej.
Składniki
- ciasteczka (kawa piaskowa) – 300 g
- masło - 100 g
- twaróg - 350 g
- śmietana - 150 g
- skrobia - 1.5 art.
- cukier - 230 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mandarynki - 300 g
- woda - 150 ml
- cukier waniliowy - 5 g
- żelatyna - 25 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj mandarynki, pokrój ze skórką i dodaj 150 g cukru i wody. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Ubij twarożek, śmietanę, jajka i pozostały cukier blenderem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i ubij podstawę do formy.
Połóż masę twarogową na wierzchu i wyślij sernik do piekarnika na 35-40 minut w 160 stopniach. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku.
Zmiel mandarynki blenderem, dodaj cukier waniliowy i żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Niech galaretka ostygnie, polej sernik i wstaw na noc do lodówki.